Adıyaman ülkemizin tarihi açıdan en önemli yerlerinden Nemrut Dağı’na ve nice tarihi kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Bu kalıntılardan biri de Perre Antik Kenti.
Adıyaman gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken bir yer.
Bölgenin en büyük nekropol alanı olan Perre’de sarnıç, şarap işlikleri, altar, sunak, kaya mezarları ve mağara evleri bulunuyor. Perre her dönemde suyunun güzelliği ile anılmış. Roma çeşmesi günümüzde hala kullanılır durumda.
Ayrıca Perre, Hierapolis yani (Kutsal Şehir) olarak da anılıyor. MS. 325 yılında Nicaea (İznik)’de toplanan İncil konsiline Piskopos İoannes Perdos yönetimindeki Persidas eyaletinin bir şehri olarak katılır Perre. Bu nedenle antik dönemde hem dinsel hem de jeopolitik öneme sahip bir kentmiş.
Perre Örenyeri Nerede?
Perre Örenyeri, Adıyaman şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Antik kente kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Perre Antik Kenti yol tarifi burada.
Bölgenin en büyük nekropol alanı olan Perre bazı kaynaklarda Pirin olarak da karşınıza çıkabilir. Perre, Helenistik dönem krallıklarından Kommagene Krallığı’nın beş büyük şehrinden biriymiş. O nedenle kentin adı antik kaynaklarda geçiyor.
Perre’nin diğer antik yerleşimlerden farkı bir tepe üzerindeki kayalara şekil verilerek yapıların oluşturulmuş olması. Bölgeden herhangi bir kesme blok taş getirilmemiş, yalnızca kayalar oyularak, el işçiliğiyle kent inşa edilmiş.
Perre, Melitene’ye giden yol üzerinde bulunması ve antik çağda ünlü olan su kaynağı nedeniyle gezginlerin önemli bir durak noktasıymış. Burası kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak da kullanılmış. Perre, Bizans Dönemi’nden sonra önemini yitirmiş ve eski parlak dönemini bir daha yakalayamamış.
Perre Antik Kenti Giriş Ücreti
Perre Örenyeri giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 16:30
Antik kent her gün açık.
Telefon: 04162161259
Perre Antik Kenti ne zaman kuruldu?
Kentin M.S.433 – M. S.325 yıları arasında varlığını sürdürdüğü biliniyor.